Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Strahov klosteret i Praha
Strahov klosteret i Praha

Strahov klosteret i Praha

Strahov klosteret ble bygget i 1140 av Kong Vladislav på samme vei som fører til Prahaborgen. Klosteret ble ikke mye brukt før 1143 da en gruppe Premonstratensianer slo seg ned i byen. Premonstratensianene er en romansk katolsk gruppe som også går under navnet Norbertianer etter grunnlegger Sankt Nobert.

 

Klosteret blomstret og i en kort tidsramme ble det senter for intellektualisme og spiritualisme. På slutten av 1100 tallet ble de fleste av de opprinnelige trebygningene erstattet av Romanske stein bygninger. Klosteret ble renovert i gotisk stil etter at en brann ødela bygningen i 1258. Bygningen har fått mye motbør gjennom århundrene. I 1420 ble den plyndret av Hussiter og ugjerningen repeterte seg i løpet av trettiårskrigen. Enden av 1600 og 1700 tallet fikk klosteret igjen en ny kledning, denne gang i barokk sjanger.

 

De mest interessante delene av klosteret er den teologiske hallen og den filosofiske hallen. Den teologiske hallen ble bygget på slutten av 1600 tallet og huser det berømte Strahov biblioteket med en bred teologisk boksamling. Her finner man bokkolleksjoner på over 200 000 bøker som innebefatter arbeid fra kjente printere som Chrisoffel Plantin.

 

Det finnes et takmaleri i denne hallen som det tok fire år og fullføre. Maleriet fremstiller hvordan bibliotekarene jobbet.

 

Den filosofiske hallen ble bygget et århundre senere på slutten av 1700 tallet. I denne to etasjes hallen inneholder bøker fra et gammelt kloster i Morava og også her finner man et enormt takmaleri av den østerrikske maleren Franz Anton Maulbertsh som beskriver historien om menneskeheten.

 

Strahov kirken har også et orgel som Mozart spilte på da han besøkte klosteret i 1787 og ligger 1,5 km vest for Prahaborgen.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>