Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Kongeborgen i Praha
Kongeborgen i Praha

Kongeborgen i Praha

Den mest dominerende bygningen på vestbredden av Moldau er kongeborgen på Hradcany- høyden, et imponerende slottsanlegg som blant annet rommer Prahas største kirke og mest kjente landemerke St. Vituskatedralen. Bygningen er omgitt av flotte hager som står i full blomst om sommeren. Borgen har vært residens for tsjekkiske konger og presidenter i tusener av år. I dag bruker den tsjekkiske presidenten borgen som bolig og kontorer nå som kongehusets tid er forbi.

 

Destruktive kriger og branner sammen med politiske krefter har skapt denne flotte og unike arkitekturperlen. En krig i 1541 førte til en enorm ombygging i det 16 århundre og Den spanske hall ble tilført bygget under Rudolf II. Innenfor borgen finner du St Vitus katedralen som ble påbegynt i 1344, men som ikke ble ferdig før 600 år etter byggestart i 1929. Arkitekten som startet byggingen het Mathyas fra Arras, mens største delen av katedralen er reist av den tyske arkitekten Petr Parlér. Han bygde den mest kjente delen St. Václavkapellet hvor den tsjekkiske skytshelgenen St. Václav ligger begravd. Veggene i dette kapellet er dekorert med halvedelstener og dette er også veien til skattkammeret hvor de tsjekkiske kronjuvelene oppbevares. Det finnes kunstnerisk utsmykkede likkister for bøhmiske konger og nasjonalhelgene. I sølv og barokk stil, ligger gravsteinen til den tsjekkiske helgenen Johann fra Nepomuk som ble torturert i begynnelsen av det 14. århundre. Spesielt severdig er kanskje katedralens praktfulle glassmalerier som fyller bygningen med hele fargespekteret når solen skinner gjennom rutene.

 

Endelige forandringer skjedde under dronning Maria Theresa og etter første verdenskrig ble de siste betydelige endringene foretatt av den slovenske arkitekten Josip Plecnik som rekonstruerte interiøret av de kongelige hagene. Området har fått sin foreliggende utforming under denne dronningen da Tsjekkia hørte til det østerrikske imperium. I dag er Prahaborgen sete for presidenten og er et historisk og politisk senter for både by og stat. Borgen benyttes også til festlige formål under statlige besøk og har de senere år blitt en virkelig turistmagnet.

 

Hver time skifter vakter plass og gjennomfører et slags ritual når dette finner sted. Seremonien klokken tolv inkluderer fanfare.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>