Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Kirketårnet tyn i Praha
Kirketårnet tyn i Praha

Kirketårnet tyn i Praha

Kirketårnet tyn er nok en arkitektonisk perle. Denne gotiske kirken ble laget I 1385 i en turbulent tid da Hussitene ble massemyrdet av de regjerende roman katolikkene. De katolske jesuittene gjorde kirken til deres egen ved å erstatte Hussite symbolet med en ti fots høy figur av Jomfru Maria som ennå står mellom krikespirene den dag i dag.

Gravsteinen til den berømte danske astronomen Tycho de Brahe finnes i Tyn kriken. Brahe var en av datidens ledende vitenskapsmenn og skapte astronomiske tabeller og formulerte formler for planetenes bevegelses mønstre. Dette arbeidet ble ikke godtatt av Danmark så han jobbet i skjul for Rudolf II. I følge sagnet døde han av en sprengt blære under en middag med Rudolf II, men det ryktes også at han døde av kvikksølv forgiftning og en annen teori var at astronomen ble myrdet. Noen mener at liket hans ikke ble flyttet fra åstedet umiddelbart ettersom ingen kunne gå fra boret før herskeren var ferdig å spise. Tycho de Brahe ble senere gravlagt i Tyn kirken.

Kirketårnet ser praktfullt ut der det rager kledd i barokkfasade på torgplassen. Legg merke til at de to krikespirene ikke er symmetriske da dette var karakteristisk for gotikk stilarten på denne tiden som prøvde å representere både den maskuline og den feminine siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>