Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Karlsbroen i Praha
Karlsbroen i Praha

Karlsbroen i Praha

Karlsbroen er en steinbro av gotisk stilart og spenner seg 500 meter over Vltava elven. Broen som binder bydelen mala strana eller på norsk kalt Lillesiden med gamlebyen Stare Mesto har 16 buespenn og er utsmykket i med barokk skulptur. Det var den tsjekkiske kongen og romerske herskeren Karl IV som spesialbestilte broen og det er etter denne kongen broen er oppkalt. Han rådførte en astrolog før byggingen for å finne ut det beste tidspunkt for nedleggelse av grunnsteinen til broen. Astrologen mente følgene tall var riktige 135797531 og byggingen begynte 1357, den niende dag i den sjuende måned presis 5.31. Og overtroen stoppet ikke der. På folkemunne sies det at eggeplommer var mikset inn i vellingen for å styrke strukturen av broen. Det var arkitekten Petr Parler også kjent for andre byggverk som St Vitus katedralen ledet konstruksjonen

Karlsbroen er bare en av mange monumenter som ble bygget under kongen Charles herredømme, men det er ikke den første broen som knytter sammen elvebreddene til Vltava. Karlsbroen står i fotsporene til Judith broen som var den første steinbroen bygget over elven. Den ble bygget på nøyaktig samme sted i 1172, men kollapset i en oversvømmelse i 1342. Karlsbroen har seiret over mange naturkatastrofer og senest var flommen som utbrøt i Praha i 2002 som var den verste byen hadde sett på 500 år. Kanskje det ikke var så dumt å bruke egg som styrkende ingrediens.

Det står gotiske tårn ved brohodene på begge sidene av broen. For å se broen fra fugleperspektiv så har man muligheten til å bestige tårnene enten ved Staroměstská vez ved gamlebyen eller i Maloskranska vez på Mala strana siden.

Barokk statuer totalt 30 ble plassert på begge sidene av Karlsboren på 1600 tallet. Nå er mange av dem kopier og originalene kan beskues i Lapidarium et av Prahas museer. Den mest populære statuen er av den tsjekkiske matyr helgenen Johann fra Nepomuk som ble henrettet under Wenceslas IVs regjering. Helgenen ble I 1393 arrestert, torturert og kastet utfor broen fordi hannektet å røpe for kongen hva dronningen hadde skriftet for ham. Sagnet beretter at det samlet seg stjerner over drukningsstedet og av den grunn blir nepomuk presten alltid fremstilt med en stjernekrans over hodet. Stauten hans har blitt pusset og polert av tusenvis av mennesker som har berørt den i århundrer. I følge overtroen bringer statuen lykke dersom man stryker den på magen og forsikrer ens tilbakevending til Praha. Broen er også et marked for lokale artister musikanter og suvenir selgere som holder salg hele dagen året rundt. En storartet tid på dagen å besøke broen er ved solnedgang når Praha borgen ligger badet i solgløden.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>