Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Gamleby torget Staromestske Namesti

Gamleby torget Staromestske Namesti

Gamleby torget Staromestske Namesti, er hjertet av det historiske Praha og betegnes ofte som byens vakreste plass. Her finnes gotiske spir som rager på toppen av Tyn kriketårnet og de fleste bygningene er prydet i barokkfasader og det er som å trå 600 år bak i tid når man trår inn på torgplassen.

Torgplassen stammer fra 1300 tallet og begynte som en sentral markedsplass I Praha. I løpet av de neste århundrene ble mange bygninger av romanske, barokk og gotiske stilarter reist rundt markedsplassen og hver av dem hadde historier om rike handelsmenn og intriger. I sentrum står Jan Hus monumentet som ble reist 6. juli 1915 for å markere 500 årsdagen for hans død. Han var en av forløperne for reformasjonen og i 1415 ble han anklaget for kjetter, bannlyst av kirken og brent på bålet. Havet av hans tilhengere og forfølgere av hans tro i løpet av det 15ende og 16ende århundre ledet etter hvert til Hussite kriger.

Andre viktige landemerker man finner på torget er det velomtalte astronomiske ur som befinner seg på rådhusveggen i et hjørne. Viserne på de to urskivene fra middelalderen viser tiden og solens gang gjennom stjernetegnene. Dette uret daterer helt tilbake til 1600 tallet og høydepunktet på denne nydelige konstruksjonen er forestillingen av de tolv apostlene når klokken slår tolv på formiddagen. En mekanisk framførsel av et kort moralsk stykke finner sted og et vindu åpner seg for å vise en parade av Jesus og hans disipler. Et skjelett ringer i en bjelle for å påkalle døden over mennesker og tre mannlige figurer på kanten av klokken rister maskinmessig på hodet.

Det er ikke bare turister som samles foran uret. Arbeidene menn og kvinner som reklamerer for byens konserttilbud benytter anledningen til å tjene en slant i folkemylderet. Restaurantene og spiseriene som omslutter torget bør unngås om man reiser på budsjett for her skyter prisen i været. Prøv heller de trange smågatene i nærheten som tilbyr det samme til en mye billigere penge. Et av drikkestedene er U Zelene Zaby. Der drakk bøddelen Jan Mydlar seg full etter jobb.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>