Hjem » Severdigheter / Attraksjoner » Det Jødiske Kvarter
Det Jødiske Kvarter

Det Jødiske Kvarter

Det jødiske kvarter også kjent som Josefoy befinner seg like ved gamleby torget og er et lite område mellom den gamle rådhusplass og Moldau . Man kan få med seg kvarteret til fots i løpet av en dag og de viktigste severdighetene å få med seg inkluderer den jødiske kirkegård, gamle nye synagoge, Klaus og Pinkas synagogen. Disse stedene tar seg ofte betalt for entre og unngå kvarteret på lørdager på grunn av sabbat.

 

Jøder har været bosatt i Praha i over 1000 år og mange av de jødiske bygningene som står igjen representer jødekulturen i denne bydelen. Områdets historier daterer helt tilbake til 1100 tallet og jødene levde i framgang og i relativt fred og ro med sine naboer. Men dette århundre brakte også korsfarere som massakrerte og plyndret de tsjekkiske jødene som var på vei til det hellige land. Overlevende ble tvunget til å konvertere til kristendommen og bo i gettoer som Josefoy. Denne tidsperioden medførte betydelige endringer for de resterende jødene i Praha. Deres synagoger ble brent ned, deres menneskerettigheter ble nærmest fratatt og de ble tvunget til å etablere et samfunn på kun den høyre siden av Moldau. Helt fram til 1800 tallet ble portene til den jødiske bydelen låst med kjettinger om natten. Dette krenket jødene sterkt og fikk dem til å føle seg som en minoritetsgruppe. Blant de grusomhetene som jødene ble utsatt for gjennom århundrene så var det den andre verdens krig som hardest rammet dem. De tsjekkiske jødene ble nærmest utryddet under krigen, bare 10 % av 56 000 tsjekkiske jøder overlevde. De fleste ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt som ligger nord for Praha og står dag som et minnemuseum åpent for turister.

 

Det er vanskelig å beregne det jødiske samfunn i Tsjekkia i dag. Etter å ha vært et av de største jødiske samfunn i Europa er de nå blant de minste. Historien til de tsjekkiske jødene har vært unik og tragisk og beviser deres historiske betydning i denne delen av Europa. Siden kommunismens kollaps er det registrert en ny aktivitet iblant de lokale jødene i Praha og deres samfunn er tilsynelatende i vekst. Diverse jødiske organisasjoner er blitt etablert, bygninger er renovert og enkelte kosher restauranter har blitt åpnet på nytt.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>