Hjem » Ukategorisert » Praha sport
Praha sport

Praha sport

Fotball

Praha er en by der fotball er en populær idrettsgren.  De to beste og mest kjente lagene er AC Sparta Praha og SK Slavia Praha,  Begge ble etablert i begynnelsen av 1890-årene og er dermed svært gamle.

AC Sparta har vært tsjekkiske mestre hele 18 ganger i perioden 1984-2007 (først i det samlede Tsjekkoslovakia, deretter i Tsjekkia).  Laget spiller sine hjemmekamper på AXA Arena, som også er tsjekkisk nasjonalarena med plass til 20.000 tilskuere.  Den mest berømte spilleren er nok Pavel Medved, som spilte for klubben i perioden 1992-96.

For SK Slavia har det gått litt mer opp og ned med.  Klubbens største meritter er nok at de hadde hele 8 spillere på det tsjekkiske landslaget under VM i 1934 – og at de i 1996 nådde semifinalen i UEFA-cupen.   Klubben har imidlertid nettopp åpnet en ny hjemmebane (7. mai 2008) – det hypermoderne multifunksjonsanlegget Eden Stadion med 21.000 sitteplasser på tribunen.

Den største fotballarenaen i Praha er det gigantiske Strahov Stadion, og  med plass til i alt 220.000 tilskuere(!)  er den verdens nest største idrettsarena.  Anlegget ble påbegynt i 1926 og hadde sin storhetstid under kommunistregimet.  Strahov Stadion brukes imidlertid ikke lenger i særlig grad til fotball, bortsett fra at AC Sparta trener der.  I dag er den primært anvendt til store konserter (bl.a. har Rolling Stones, Pink Floyd og U2 spilt der) og motorsport.

 

Ishockey

En annen stor idrettsgren i Tsjekkia er ishockey, og Praha har to berømte lag:  HC Slavia Praha og  HC Sparta Praha.  I forhold til rangeringen i fotball, er rollene her omsnudd.  HC Slavia er nemlig det ledende laget, og de spiller sine hjemmekamper i det fasjonable flerbruksanlegget Sazka Stadion (også kalt O2 Stadion).  Anlegget ble bygget til VM i ishocjey i 2004, og har en tilskuerkapasitet på 18.000.  Arenaen brukes også til bl.a. basketball og store konserter.

Når det gjelder enkeltarrangementer innen sport og idrett, er Praha Internasjonale Maraton (PIM) det suverent største.  Dette løpet finner sted hvert år i mai, og løypa går i sin helhet innenfor Praha by.  PIM blir regnet for å være verdens mest internasjonale maratonløp – med deltakere fra opp til 55 ulike nasjoner.  Eller kan det nevnes at den internasjonale innebandy-turneringen Praha Open også arrangeres i mai hvert år.

HC Slavia Praha mot Liberec

 

Praha har søkt om å få være vertskap for sommer-OL 2016.  Avgjørelsen vil bli fattet på IOC’s kongress i København 2. oktober 2009.  Om byen får arrangementet, vil det selvsagt medføre mye oppmerksomhet og byggevirksomhet i årene som kommer.

 

Noen adresser: 

 

AXA  Arena

Milady Horákové 1066/98, Praha 7.

 

Eden Stadion

Vladivostocká 1460/10, Praha 10.

 

Strahov Stadion

Strahov 1230, Praha 6.

 

Sazka Arena/ O2 Arena

Ocelárská 460/2, Praha 9.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>