Hjem » Praha » Praha priser
Praha priser

Praha priser

Den tsjekkiske valutaen heter koruna, forkortet CZK – og ordet betyr det samme som krone på norsk.  Valutakursene varierer jo, men som en tommelfingerregel kan en si at 100 CZK = ca. 30 NOK.

Kredittkort

De fleste internasjonale kredittkort er akseptert i Praha, både i minibanker (som det etter hvert er blitt mange av) og i betalingsterminaler.  Sikrest er VISA, Master Card (Accept) eller American Express.  Det er viktig å huske at det vanligvis er sikrere å bruke kort enn å gå med mange kontanter på seg.  Dessuten er det ikke særlig god økonomi å veksle penger i Praha.  Det «svarte» markedet bør man i hvert fall unngå.  Der kan man nemlig, i tillegg til en elendig kurs, også risikere å få tilbake verdiløse, utdaterte pengesedler.  Selvsagt kan det være nyttig å  i det minste ha noen mynter tilgjengelig med tanke på telefonbokser, billettautomater osv.

Billigere enn i Norge

Det meste i Praha er billigere enn i Norge, selv om prisene i hovedstadsområdet er høyere enn i Tsjekkia for øvrig.  Unntaket er  hotellprisene.  Et dobbeltrom på et luksushotell må man regne med å betale mellom 7000 og 8000 CZK for pr. døgn.  På de rimeligste overnattingstilbudene, kan man slippe unna med 500-700 CZK for et enkeltrom, men standarden er selvsagt deretter.  Utenfor sommersesongen (samt jul og påske) er det imidlertid mange som dumper prisene, og tilbudene florerer.

For å  illustrere det generelle prisnivået i Praha kan følgende pristabell for enkelte vanlige varer i byens super- og hypermarkeder, være veiledende (med forbehold om lokale variasjoner og prisøkninger):

Et brød………………………………………………..13-20 CZK

Melk (1 liter)………………………………………. 15 CZK

Margarin (250 g)…………………………………. 22 CZK

Edamerost (750 g)……………………………….. 100 CZK

Egg (10-pakning)…………………………………. 25 CZK

Epler (1 kg)…………………………………………. 10-20 CZK

Bananer (1 kg)……………………………………… 40 CZK

Poteter (1 kg)………………………………………..   8 CZK

Frossenpizza (stor)……………………………….. 53 CZK

1,5 l. vann (uten kullsyre)………………………  7 CZK

0,5 l. Pepsi Cola……………………………………. 19 CZK

0,5 l. øl (Budweiser)………………………………  15 CZK

1 l. vodka (Absolut)………………………………. 330 CZK

1 l. whiskey (Johnny Walker Red L.)………. 400 CZK

Sigaretter (20 pkn.)………………………………..  57 CZK

Big Mac Menu (McDonald’s)…………………. 97 CZK

 

Nordmenn er ikke så vant med (eller flinke til) å gi tips.  På restauranter i Praha er det ikke bare vanlig, men obligatorisk.  Spørsmålet er selvsagt hvor mye det passer å gi.  Veiledende her er at man vanligvis runder opp til nærmeste tier, dersom regningen er på under 200 CZK – og til nærmeste tyver for regninger over et slikt beløp.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>