Hjem » Praha » Praha Økonomi
Praha Økonomi

Praha Økonomi

Praha er den av storbyene i det gamle Øst-Europa som de siste årene har kunnet vise til den største økonomiske veksten, og  bruttonasjonalinntekten (BNPI) pr. innbygger er i dag atskillig høyere her enn det som gjelder for Tsjekkia i sin helhet.  Det er et bl.a. et mål på at levestandarden i landets hovedstad – i gjennomsnitt – er relativt høy.  Kjøpekraften for innbyggerne er også markant bedre enn for gjennomsnittet i EU (157,1%).  Praha-området var i økonomisk henseende rangert på 12. plass blant EUs byregioner i 2007.  Så mye som rundt 20 % av alle investeringene i landet finner sted i Praha-regionen.

 

Denne posisjonen har Praha oppnådd i løpet av forbausende kort tid, i og med at man kan sette et startpunkt for den så sent som ved «jernteppets fall» rundt 1990.  Det har vært flere motorer i denne utviklingen.  Bl.a. har en rekke multinasjonale selskaper valgt å legge sine europeiske hovedkvarterer nettopp til Praha.  Byens betydning som finans- og handelssentrum skjøt for alvor fart med etableringen av Praha-børsen i 1993, og det bygges stadig nye, moderne næringslivsbygg innen ulike bransjer – ikke sjelden finansiert av utenlandsk storkapital.  Dette kan selvsagt ha både positive og negative følger, men foreløpig ser det ut til at Praha stort sett har nytt godt av dette.

 

Også innenfor kulturindustrien har det vært en betydelig økonomisk vekst.  Særlig gelder det film og filmproduksjon.  Prahas mange godt bevarte kvartaler med gamle, staselige bygninger har vært åsted for en rekke filminnspillinger, og mange betydelige regissører har vært tiltrukket av byen.

 

Ellers er turismen en viktig inntektskilde, og faktisk kan så mye som en tredel av Prahas økonomi relateres til denne bransjen.  Byen er også et svært populært reisemål for nordmenn.  En undersøkelse i Dagens Næringsliv viser at i 2006 tronet Praha faktisk helt på topp i popularitet blant storbyferierende nordmenn, og i 2007 var byen bare slått av Roma. Levestandarden i det moderne Praha er høy, selv om det er dyrere å leve her enn ellers i Tsjekkia.  Pengene rekker atskillig lenger her enn hjemme i Norge.  Det er for eksempel ikke noe problem å få en tre-retters middag med vin til under 100-lappen (selv om man på spesielle gourmet-restauranter selvsagt må punge ut med en del mer).

 

Arbeidsløshetsraten er også et mål på hvordan det ligger an med den økonomiske sunnheten.  I mars 2008 var den på 4,5% for Tsjekkia som helhet, mot 7,1% i gjennomsnitt for hele EU-området.  Ser man isolert på Praha, var ledigheten der så lav som 2,8% i 2007.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>