Hjem » Praha » Praha fakta
Praha fakta

Praha fakta

Praha er hovedstaden i Tsjekkia og er historiens og kontrastenes by på breddene av elven Vltava som på norsk kalles Moldau. Dette er Europas gylne hjerte med hundrevis av spir og det vakreste innen gammel og ny arkitektur. Byens staselige bebyggelse stammer fra tiden da Praha var kulturens høyborg i Mellom Europa hvor arkitektur og utsmykning fra flere tidsepoker har satt sitt preg på byen. Arkitekturen er en blanding av mange stilarter som gotikk, renessanse, barokk, rokokko og jugend. Det finnes mer en tusen byggverk som er fredet som historiske minnesmerker. Byens vakre strukturer har forblitt urammet av krig og naturkatastrofer noe besøkende i dag kan høste fruktene av. Selv ikke sosialismen med sin kalde funksjonelle arkitektur har kunnet sette en demper på Prahas naturlige glød. Sosialist strukturene som finnes i byen i dag forsterker byens tiltrekningskraft på samme måte som en føflekk noen ganger er en skjønnhetsflekk.

 

Praha er en eventyrsby hvor bygningene hvisker sine fortellinger. Borgen Hradcany fra 800-tallet rager høyt over byen og binder Karlsbroen sammen bydelene Stare Mesto og Mala Strana. Denne broen er mer enn 600 år gammel og skal etter myten stå for evig tid ettersom murerne blandet egg i mørtelen. Karlsbroen er stengt for gjennomgangstrafikk bortsett fra fotgjengere og midt på broen kneiser statuen av Johannes fra Nepomuk. I århundrer har tsjekkerne trodd at dersom man trykker på hans blankslitte kobbermage så kan man ønske seg noe og denne overtroen lever i beste velgående også i dag.

 

Ikke planlegg en todagers tur til Praha. Det krever flere dager å se byens prakt. Bykjernen alene er et utforskningskapittel i seg selv med mange utsøkte detaljer som lett kan bli oversett om man slavisk følger retningslinjene i en reisehåndbok. Det er selvsagt opplagte byggverk som man bare må se som Karlsbroen, rådhuset med det astronomiske uret og det gylne smuget der husene en gang var bebodd av de kongelige gullsmedene. Men noen områder rett uten for sentrum som Zizkov og Vinohardy har mye å tilby den som er interessert i å kjenne på den lokale sjarmen og smake noe av verdens beste øl og vin. Unn deg en ekte pils fra den eldste ølstuen, U Flekù fra 1499. Den kompakte sentrumsstrukturen er et rutenett av trange gater og travle torg som gjør det veldig lett å oppleve byen til fots. Storbyen bugner av vakker arkitektur og har en hendelsesrik historie som best lar seg utforskes i fravær av fullpakkede turistbusser. Alt er innen gangavstand og en tur gjennom sentrum er som en tidsreise gjennom århundrer. Man kan gå inn i en travel handelsgate forså å komme ut til middelalderen.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>