Hjem » Praha » Begivenheter og festivaler i Praha

Begivenheter og festivaler i Praha

Hele året arrangeres det kulturelle eller sportslige begivenheter i Praha. Byen har også sine faste årlige festivaler. Mange turister velger å tilpasse reisen til Praha slik at de kan få med seg en spesiell festival eller begivenhet.

Her finner du en liste over et utvalg av de festivalene som Praha kan by på:

 

VINTERFESTIVALEN I PRAHA

Årlig festival første uken i januar. En verdenskjent festival av klassisk musikk, opera og ballett i Prahas fineste og vakreste teater. En spørreundersøkelse etter festivalen i januar 2008 viste at hele 88% av dem som hadde vært til stede, var kjempefornøyd med programmet.  Fullstendig info/program for 2009 :

www.praguewinterfestival.com

Vinterfestivalen i Praha

 

FEBIOFEST

Den største internasjonale filmfestivalen i Tsjekkia der de fleste filmene vises med engelsk tekst.

Begivenheten finner sted hvert år i månedsskiftet mars/april. Det er en festival som også turnerer rundt i de ulike regionene i Tsjekkia, samt i Slovakia. Dato for 2009: 26.3-3.4

www.febiofest.cz

 

DOKUMENTARFILMFESTIVALEN I PRAHA

Årlig internasjonal dokumentarfilmfestival i månedskifte mars/april. Viser først og fremst dokumentarfilmer om menneskerettigheter. Den markedsføres også under den engelske tittelen The One World International Human Rights Festival.

www.jedensvet.cz

 

GOLDEN PRAGUE

I midten av juni hvert år (i 2008 for 45. gang) arrangeres denne internasjonale TV-festivalen i Praha.  Her blir publikum tilbudt en rekke spennende programposter, med fokus både på tsjekkiske og utenlandske TV-produksjoner.  Festivalen inneholder også en prestisjefylt internasjonal konkurranse.  Norsk deltakelse i 2008 med et NRK-program om Edvard Grieg.  Arrangementssted:  Zofin Palace.

www.ceskatelevize.cz/specialy/zlatapraha/en/

 

PRAHA INTERNASJONALE MARATONLØP

Arrangeres hvert år i begynnelsen av mai. Praha konkurrerer her med New York, Berlin og London om å være størst på maraton.  I 2006 deltok 4500 løpere fra hele verden, og hele 14000 amatører løp utenfor konkurransen.

www.pim.cz

 

Det internasjonale Maratonløpet i Praha

 

KHAMORO – INTERNASJONAL SIGØYNERFESTIVAL

Praha arrangerer en årlig sigøynerfestival i mai måned, med konserter, dans, teater, seminarer, workshops – samt en fargerik parade fra Mustek til torget i gamlebyen.  Festivalen feirer i 2008  10-årsjubileum, og hele 100 artister fra 8 land er påmeldt.

www.khamoro.cz

 

FORFATTERFESTIVALEN I PRAHA

En årlig internasjonal kulturell begivenhet der forfattere i verdensklassen møtes og blir presentert. Festivalen er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Praha by og den britiske avisa The Guardian.   Arrangeres i juni.

www.pwf.pragonet.cz

 

PRAHAS INTERNASJONALE MUSIKKFESTIVAL

Den største festivalen for klassisk musikk som har vært arrangert hver vår i månedskiftet mai/juni siden 1946. Varighet:  ca. 3 uker. Tsjekkiske og internasjonale symfoniorkestre, kammermusikk-ensembler og solister fremfører utallige konserter i Praha.

www.festival.cz

 

TANEC PRAHA

Internasjonal festival for moderne dans og bevegelsesteater. Arrangeres i juni. I 2008 er store deler av programmet viet dans for og med barn.  Info: www.tanecpraha.cz
DUKKETEATERFESTIVAL I PRAHA

Årlig festival i månedskifte mai/juni der marionettdukketeater står i fokus.  Dukketeater har rike tradisjoner i Praha, og byen har egen en engelskspråklig dukketeaterskole (Academy of Marionette Art), som er festivalens initiativtaker.  Knyttet til skolen er det også et eget dukketeatermuseum rett ved Karlsbroen.

www.puppetart.com

Fra dukketeaterfestivalen

SHAKESPEARE SOMMERFESTIVAL

I juni-september setter Praha fokus på William Shakespeare med mange forestillinger av hans mest kjente dramaer.  Det er den største utendørs teaterfestivalen i landet, og initiativet til den ble tatt tidlig i 1990-årene av Tsjekkias tidligere president, Vaclav Havel, som også er en verdensberømt forfatter.

www.shakespeare.cz

SOMMERFESTIVAL FOR BAROKK/RENESSANSE MUSIKK

Festival i juni. Populær begivenhet der internasjonale musikere fremfører stykker fra barokken og renessanssen. Dette er en ganske spesiell festival, der den gamle musikken blir framført på historiske, tidsriktige instrumenter.  Også dans fra de samme epokene blir presentert.  Forestillingene holdes på Collegium Marianum i Praha.

www.tynska.cuni.cz

MUSIKALSK HØSTFESTIVAL I PRAHA

Årlig festival som varer fra september til oktober. Internasjonale og tsjekkiske orkestre har konserter i det kjente Rudolfinum – Dvorak Hall. Hit kommer verdensstjerner innen klassisk musikk.  Festivalen samarbeider med flere internasjonalt kjente orkestre, så som BBC’s symfonyorkester, Beethoven-orkesteret i Bonn og store russiske symfoniorkestre og kor. www.pragueautumn.cz

STRINGS  OF  AUTUMN

Som navnet antyder, er dette også en musikalsk høstfestival.  Det spesielle er at det er unge musikere som er i fokus, og at festivalen eksperimenterer med sjangrene.  Derfor framføres det her både klassisk musikk, jazz, verdensmusikk og såkalt «crossover music».  Konsertene foregår i  forskjellige lokaler i Praha.

http://www.strunypodzimu.cz

 

Den musikalske høstfestivalen

 

PRAHA INTERNASJONALE JAZZFESTIVAL

Denne festivalen arrangeres siste uke i oktober hvert år – og er en av Europas eldste i sitt slag.  Hvert år er det kjente jazz-navn på plakaten, og konsertene foregår flere steder i byen – mange av dem på Lucerna Bar.

www.jazzfestivalpraha.cz

JULEMARKED OG PÅSKEMARKED

Julemarkedet i Praha er en stor begivenhet som appellerer både til byens egen befolkning og til turister. Det foregår i perioden 5. – 23. desember i gamlebyen og ved Wenceslas-plassen.  Her kan man få kjøpt en rekke spesielle håndverksprodukter i salgsboder som blir satt opp for anledningen.

Også ved påsketider er det marked.  Opplegget er noenlunde det samme som ved julemarkedet, men  håndverksproduktene er da selvsagt relatert til påsken.  Både under julemarkedet og påskemarkedet er det dessuten gateteater og annen underholdning – og et yrende folkeliv.

ANDRE BEGIVENHETER

Den 5. desember hvert år feires den såkalte St. Nicholas’ aften.  Folk vandrer da rundt i Praha sentrum tre og tre, utkledd som henholdsvis St. Nicholas, en engel og en djevel.  Dette skal symbolisere bekjennelse, belønning og straff.  Blant Prahas godt voksne menn er det dessuten tradisjon å drikke øl denne dagen.

Stor fest er det også Nyttårsaften (Silvester) 31. desember. Da opplyses Praha av et spektakulært fyrverkeri – og i gamlebyen foregår det en masse festivitas. Det er tettpakket i gatene, og overalt smeller champagne-korkene.

NYTTIG INFORMASJON

Billetter til de aller fleste festivalene i Praha kan kjøpes på www.ticketpro.cz , som også finnes i en engelskspråklig versjon (klikk på «English Version» øverst til høyre på nettsiden).

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Required fields are marked *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>